Bij het kiezen van een bivakzak is het belangrijk om rekening te houden met de waterdichtheid van de bivakzak. Hierbij is de materiaalkeuze belangrijk, maar ook belangrijk is dat alle naden van de bivakzak getapet zijn. Indien het materiaal waterdicht is en de naden getapet zijn zal de bivakzak geschikt zijn voor gebruik in bijvoorbeeld regen en sneeuw.

Vaak is het ook aan te raden om voor een ademende stof te kiezen. Dit helpt condensvorming te minimaliseren. Houdt er echter rekening mee dat ventilatieopeningen vaak meer condens voorkomen dan waterdicht materiaal. Bekijk dus goed de ventilatiemogelijkheden van de bivakzakken voordat je een keuze maakt.

Bedenk goed waarvoor je de bivakzak gaat gebruiken. Wanneer je van plan bent om in een warm klimaat te gaan kamperen is het aan te raden om een bivakzak aan te schaffen met een klamboe voor de opening bij het gezicht. Dit voorkomt dat je ’s nachts wakker ligt door het geplaag van ongewenste insecten. Wanneer je de bivakzak vooral in koude klimaten gebruikt is een klamboe minder belangrijk.

Wanneer je graag wat extra ruimte wilt aan het hoofdeinde is het aan te raden om een bivakzak met een tentstok aan te schaffen.

Bekijk goed wat de vorm van de bivakzak is. Bivakzakken in een box-vorm bieden vaak meer ruimte (vooral bij de schouders en het voeteind) dan simpele bivakzakken.

Houdt rekening met het gewicht van de bivakzak, en de pakmaat wanneer deze ingepakt is. Gewicht is met name belangrijk, doordat dit vaak de reden is dat men een bivakzak boven andere kampeermiddelen kiest.